Ukrepi in informacije o koronavirusu v Kranju

Telefonska številka za tiste, ki nujno potrebujejo pomoč – 080 18 85

Mestna občina Kranj je uvedla posebno telefonsko številko, kamor se lahko občani v nujnih primerih obrnejo po pomoč. Koordinatorji MOK bodo, kolikor bo mogoče, pomagali povezati iskalce pomoči in izvajalce, ki jo bodo lahko nudili.

Občani, ki nujno potrebujejo pomoč, bodo od torka, 17. marca, lahko vsak dan med 8. in 13. uro poklicali na telefonsko številko 080 18 85 in sporočili svoje potrebe. Upravičeni nujni primeri so:

  • starši, ki opravljajo delo, pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah, pa nimajo varstva za svoje otroke,
  • osebe, ki so v samoizolaciji zaradi možnosti okužbe, pa so prepuščene same sebi,
  • starejši občani, ki potrebujejo pomoč pri dostavi nujnih živil ali zdravil.

Na navedeno kontaktno številko naj se oglasijo tudi prostovoljci, ki so pri tem pripravljeni pomagati.

Ob tem MOK občane poziva, naj pomoč poskušajo poiskati najprej pri svojih sorodnikih, prijateljih ali sosedih, sicer pa pokličejo na navedeno telefonsko številko in bodo koordinatorji MOK poskušali najti čim bolj optimalno rešitev.

Vrata so zaprle vse večje trgovine, medtem ko ostajajo odprte bencinske črpalke, lekarne, banke, pošte, trafike in trgovine s prehrambnimi izdelki. Prilagamo seznam z delovnimi časi živilskih trgovin na območju Kranja.

Zaprta otroška igrišča in tržnica, parkiranje v mestu brezplačno

V Mestni občini Kranj so od 16. 3. 2020 do preklica so zaprta otroška igrišča, na parkiriščih, ki so v lasti MOK oziroma v upravljanju Komunale Kranj v MOK, je do nadaljnjega parkiranje brezplačno.

Do preklica so na območju Mestne občine Kranj zaprta naslednja ograjena otroška igrišča: Drulovka ‑ Bober, Drulovka, Drulovka ‑ Zarica, Stražišče, Bitnje, Besnica, Struževo, Golnik, Goriče, Tenetiše, Kokrica, Zoisova 48, Planina ‑ Huje (Krtek), Suha, Kokrški log, Hrastje, Čirče in igrišče pri OŠ Franceta Prešerna. Prav tako bodo od danes dalje zaprta vsa igrišča kranjskih osnovnih šol.

Ob tem MOK starše poziva, naj upoštevajo navodila državnih organov in mestne občine o omejitvi stikov in s tem skrbijo za zdravje svojih družin.

Prosimo vas, da upoštevate to omejitev tudi za igrišča v naši krajevni skupnosti, ki jih fizično ni mogoče zapreti oz. omejiti dostop.

Omejen vstop v zdravstveni dom

Posebne ukrepe so sprejeli tudi v Zdravstvenem domu Kranj. Za obisk katerekoli ambulante se je odslej treba predhodno dogovoriti prek telefona. Gibanje znotraj zdravstvenega doma je omejeno, pred vstopom bodo obiskovalce vprašali, kakšen je namen njihovega obiska, in jih usmerili na ustrezne vhode. Vse preventivne dejavnosti so začasno odpovedane, specialistični pregledi omejeni. Uvedli so tudi posebno telefonsko številko za informacije o koronavirusu: (04) 280 41 00, ki bo dosegljiva od 7. do 19. ure. Več informacij na tej povezavi.

Brezplačno parkiranje, tržnica zaprta

Od danes je v mestu zaradi vladnega odloka o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v RS do nadaljnjega odpovedan mestni promet. Da bi ljudem, ki se

vozijo na delo v mesto, vsaj nekoliko olajšala situacijo, je Mestna občina Kranj zagotovila brezplačno parkiranje na vseh parkiriščih, ki so v lasti Mestne občine Kranj in v upravljanju Komunale Kranj.

Plačilo parkirnine tako več ni potrebno na zaprtih parkiriščih Stara Sava, Huje, Čebelica, Zdravstveni dom, brezplačno parkiranje pa je na voljo tudi na odprtih parkiriščih Brioni, Slovenski trg, Gregorčičeva ulica, Stritarjeva ulica, Mladinska ulica, Jelenov klanec, Bleiweisova cesta ter Sejmišče. Bo pa, kakor so sporočili iz Komunale Kranj (KK), zaprta tržnica pri župnijski cerkvi Sv. Kancijana.

Komunalni delavci so na terenu

V KK so poudarili, da podjetje tudi v času epidemije koronavirusa izvaja vse svoje naloge. Za zdaj nemotenoin varno poteka oskrba s pitno vodo, izvajajo se vse nujne aktivnosti za zagotavljanje odvajanja in čiščenja odpadnih voda, tudi vsa nujno potrebna vzdrževalna dela na kanalizacijskem omrežju. Odvoz odpadkov poteka po rednih urnikih, zaradi preprečevanja širjenja okužbe so zaprti zbirni centri (razen na Jezerskem). Pogrebna služba je dosegljiva 24 ur na dan, pogrebne slovesnosti potekajo v skladu s priporočili NIJZ. Med ukrepi, ki so nujni za preprečevanje širjenja virusa in za zaščito občanov ter zaposlenih, je tudi ukinitev uradnih ur in obiskov na vseh lokacijah javnega podjetja Komunala Kranj, ravno tako je zaprta tudi blagajna. Uporabnike na KK pozivajo, naj za poslovanje v čim večji meri uporabljajo elektronske poti. Več informacij na povezavi.

Mestni prevoz je ustavljen

Od ponedeljka, 16. marca, se v mestnem potniškem prometu v Kranju vse do preklica ne izvajala prevozov v mestnem potniškem prometu.

Potem ko je sredi tedna padla odločitev, da bodo avtobusi mestnega prometa od ponedeljka, 16. marca, zaradi razglašene epidemije na območju Slovenije vozili po voznem redu, ki velja v času šolskih počitnic, je Vlada RS zaradi resnosti situacije potegnila še strožjo potezo. Sprejela je odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Republiki Sloveniji, kar pomeni, da od 16. marca do preklica tudi v Kranju ne bomo izvajali prevozov v mestnem potniškem prometu.

Do nadaljnjega so odpovedane tudi vožnje z električnim vozilom Kranvaj po centru mesta.

Poziv k zaprtju lokalov

Z namenom kar najbolj učinkovito preprečiti širjenje okužb s koronavirusom, Mestna občina Kranj z 15. 3. 2020 gostincem na celotnem območju občine izdaja priporočilo, da do nadaljnjega zaprejo vrata lokalov.

Do nadaljnjega je zaprt tudi javni WC v središču mesta.

Več informacij o ukrepih Mestne občine Kranj najdete na spletni strani MOK: www.kranj.si

Več informacij o koronavirusu, ukrepih, preventivnih ukrepih in ostalih informacijah najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: www.nijz.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja