Špela Peternelj – Peka tort je njena strast že od otroštva

Špelo Peternelj v majhni slaščičarski delavnici ob vstopu v našo sosesko nasproti prostorov naše krajevne skupnosti ustvarja sladke dobrote, od umetniških tortic, sveže pečenih piškotov in drugih sladkih in zdravih pregreh.

Špela, zakaj torte?
Ali je slaščičarstvo tvoj hobi ali posel?

Že od otroštva rada pečem. Vedno sem bila zraven, ko je moja stara mama pekla torte. V osnovni šoli sem vedno, ko sem prišla domov iz šole, spraševala mami, če lahko kaj spečem in tako sem začela pečt. Vmes sem malo nehala, a ko sem dobila otroke sem zopet začela, s prvo tortico, potem sem odkrila tičino maso in začela izdelovat iz nje različne figurice in tako se je začelo. Najprej sem pekla torte za moje prijatelje, sorodnike. To je trajalo kar nekaj časa, preden sem začela razmišljat, ali bi lahko od peke tort tudi živela. S partner- jem sva razmislila in naredila načrt za podjetje. In tako je moj hobi postal tudi moj posel. In res rada to delam, uživam v ustvarjanju in peki tort vseh vrst.

Koliko časa že pečeš torte in koliko časa že ustvarjaš v naši soseski?

Za hčerkih prvi rojstni dan sem spekla torto iz tičino mase s figuricami, to je bilo pred nekaj več kot petimi leti. Torta je bila na temo džungle, gor so bili levček, povodni konj, zebra in slonček. Potem sem ustvarjala torte za moje domače, med njimi vlakca Tomažka, ki bil zelo popularen. Dve leti sem imela najprej popoldanski s.p., zdaj pa sem že več kot dve leti na svojem in ustvarjam v tej majhni slaščičarski delavnici na Planini 2.

Katere torte najraje ustvarjaš?

Najraje pečem otroške torte, ker sem tudi sama en velik otrok. In oblikovane torte, ki mi predstavljajo izziv. Take so recimo nekatere, ki sem jih že spekla, to so avto, fotoaparat, orgle. Rada delam tudi večje figure iz modelirne čokolade, ustvarjam z »Airbrush-em« in vesela sem novih izzivov.

Ustvarjaš neverjetne figure, ki izgledajo tako pristno, da se zdijo pravljični junaki kot resnišni.
Je to nadarjenost ali veliko trdega dela, da so figure tako resnišne?

Občutek za oblikovanje figur sem odkrila šele kasneje. V risanju nisem tako močna, zato pa zelo lepo riše moj oče. Vendar sem sčasoma našla v sebi ta občutek za oblikovanje in se trudim, da sem pri tem zelo natančna, da figure res zaživijo. Če je Nodi, potem mora
biti tudi figura na torti Nodi in ne samo fantek s kapo, ali pa vlakec Tomažek in ne kar en vlakec, pa veverica iz Ledene dobe, da so čimbolj resnični. Trudim se po svojih najboljših močeh, vem pa, da lahko naredim še več. Če ne poznam risanega junaka, si pogledam risanko in pri tem opazujem, kakšne so v risanki rože, drevesa, vse skupaj, da lahko vse vkomponiram v torto. Včasih mi izdelava figuric vzame tudi do 12 ur. Človeške figurice, pa naprimer tudi Maša in Medved, Jagodka, Mia in Onchao in druge podobne figure so še posebej takšne, kjer oblikovanje traja dlje časa.

Bi torej lahko rekla, da so za peko torte potrebne dobre priprave?

Ja res je. Za oblikovano torto je treba najprej vse narisati, da dobimo proporcionalno predstavo, kako velika bo torta in da so dimenzije prave in ne popačene, ter da jo priredimo na število kosov, ki jih potrebujemo.

Potem je treba načrtovat, koliko biskvitov je treba spečt, da ni preveč odpadnega materiala, potem je treba predvidet, koliko kreme je treba naredit, da je ne bo preveč ali premalo. Po tem je potrebno biskvit še pravilno zrezat v obliko, ki jo potrebuješ in obmazat s kremo. Potem torto oblečem in začnem dodajati vse podrobnosti, od risanja majhnih črtic, številk, senčenja, do figuric. Polovico časa peke torte torej predstavlja načrtovanje. Če ni dobre osnove za torto, potem gre lahko hitro kaj narobe. To sem se naučila, ko sem delala mačka Murija, kjer sem si rekla, da bom že nekako. Na koncu sem porabila še enkrat več časa, da sem ga naredila, kot je treba, ker nism imela pravega načrta.

Katere so tvoje najljubše sestavine, s katerimi ustvarjaš?

Tičino (tudi sladkorna ali fondant) masa je super za oblikovanje raznora- znih guric. Z modelirno čokolado je mogoče narediti dobro osnovo, na katero nanašaš potem detajle, z masle- no kremo se tudi lahko naredi dobre zadeve in še okusna je, saj jo delam po posebnem receptu. Tudi s čokoladnim ganachem se da delati dobre stvari. Delam tudi veliko z Airbrush-em, s katerim se lahko delam čudeže in si hkrati poenostavim delo.

Ali se lahko s tvojimi tortami sladka- mo tudi brez slabe vesti?

Ja, lahko. Uporabljam izključno sveže pripravljene kreme in sveže sestavine. Čokoladna torta je narejena iz več vrst izbranih čokolad, sadna iz svežega sadja. Kreme sama kuham, niso iz praška. Tako je v vanilijini kremi pravi strok vanilije. Če stranke želijo lahko torto manj sladkam, kar je precej pogosto. Še več, lahko sploh ne uporabim sladkorja ampak nadomestke sladkorja v obliki naravnih sladil brez kalorij, ki so na osnovi eritritola. Namesto žitnih mok lahko uporabim druge sestavine, kot so mandljeva in kokosova moka. Tako so torte tudi brez glutena, so primerne za diabetike in tudi takšne, da ustrezajo LCHF dietam. Žal pa ne tudi za bolnike s celiakijo, saj nimam ločenega proizvodnega obrata posebej za izdelke brez glutena.

Koliko tort na teden povprečno spečeš?

Moj rekord je na vikend je 20 tort, to je bilo, ko sem bila v delavnici še sama. Zdaj imam pomoč, Uršo in Špelo in zdej ko nas je več, upam, da jih bomo lahko spekli še več.

Kaj lahko dobimo pri obisku tvoje slaščičarne oz. kaj vse ponujaš v svoji slaščičarski delavnici?

Ponujam torte po naročilu, to so lahko standardne okrogle torte s figuricami in drugimi okraski iz tičino mase ali čokolade. Lahko so zahtevne 3D strukture, v obliki raznih predmetov (avtomobili, zgradbe, čolni,… skoraj karkoli). Lahko pa tudi povsem preproste torte, brez zahtevnega okraševanja. Tudi take, ki bi jih imeli za obiske ali za po nedeljskem kosilu, v velikosti za 10 kosov. Za tiste, ki ne marajo tičino mase, lahko torto oblijem s čokolado ali švicarsko masleno kremo, tudi s smetano. Ponujamo tudi »cake-popse« oz. biskvitne lizike, princes krofke, različne piškote, mafine, navadne ali s kremo oz. »cup cakes« in kremšnite. Ob koncih tedna pa po novem ponujam tudi tortice na kos, vsak teden imamo drug okus. Ponujamo tudi LCHF tortice, ki so brez sladkorja in moke, za diabetike in občutljive na gluten.. Možnosti je veliko in ponudba je pestra. Zato bi rada vsem krajanom naše soseske sporočila, da naj se ne bojijo vprašat za ponudbo. Če se komu sprva zdi torta draga, je nekje verjetno zasledil zelo bogato okrašeno torto, z veliko zahtevnimi figuricami, ki jih lahko izdelujem tudi 2 dni. Lahko se naredi lepa, dobra in zdrava torta po njihovih željah z naravnimi sestavinami, torej vse v dogovoru z ogromno možnostmi, različnih okusov, oblik in cenovnih razredov.

Špelo lahko v njeni delavnici najdete vsak dan med tednom v dopoldanskih urah, v petkih do 17. ure in v soboto med 9.00 in 12. uro na Likozarjevi 29, v stavbi krajevne skupnosti.

Špela je za vas dosegljiva na:

Njene torte in kontakte lahko najdete tudi na:

Nekaj primerov Špelinih tortic:

Prispevek pripravila in vodila intervju: Manja Zorko
Fotografija: Špela Peternelj