Snažen Kranj – mesto mojih sanj

Danes se začenja akcija ozaveščanja lastnikov štirinožnih prijateljev o odgovornosti za ohranjanje čistih javnih površin. Akcijo je zasnovala KS Center v sodelovanju z zainteresiranimi krajani, ki smo se ji priključile tudi številne druge krajevne skupnosti.

Tudi v KS bratov Smuk že dalj časa opažamo, da v naši soseski narašča število psov, temu primerno pa se tudi povečuje onesnaženost poti in zelenic z nepobranimi pasjimi iztrebki, saj nekateri lastniki ne razumejo ali ne želijo razumeti, da morajo za svojim psom počistiti. Pogoste pritožbe, ki jih zaradi takšne malomarnosti prejemamo s strani krajanov, zahtevajo ukrepanje v smeri večje osebne odgovornosti lastnikov psov, saj bomo le tako dosegli, da mesto ostane prijetno za vse uporabnike. Zato z objavami na spletu, oglasni deski in v družabnih omrežjih trkamo na vest lastnikov psov, da v dobro mesta in naše soseske, pa tudi svojih ljubljenčkov, ohranjajo javne površine čiste.

Akcijo z oglaševanjem v svojih medijih podpira tudi občina, mestno redarstvo pa bo od 4. marca dalje poostrilo nadzor nad skrbniki psov.

Pospraviti za svojim psom ni težko, če se zavedamo lastne odgovornosti: potrebujemo samo kanček nesebičnosti ter vrečke za pobiranje iztrebkov. Polno vrečko lahko odvržemo v vsak javni koš za mešane odpadke, so sporočili z Mestne uprave Kranj. Pri tem opozarjajo, da pasji iztrebki lahko vsebujejo veliko število bakterij, gliste, trakulje in druge parazite, ki lahko človeku povzročijo resne zdravstvene težave. Okužijo se lahko otroci, starejši ljudje kot tudi druge živali. Ob rednem pobiranju in spremljanju iztrebkov hitreje opazimo spremembe, ki kažejo na zdravstveno stanje psa. Akciji so se pridružili tudi mestni redarji, ki bodo začeli izvajati poostren nadzor. Skrbniki psov, ki ne bodo opremljeni z vrečkami oziroma ne bodo pobirali iztrebkov, tvegajo izrek globe v višini sto evrov.

Naj bo mesto prijetno za vse uporabnike, le tako bomo lahko živeli v sožitju ljudi in živali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja