Zakaj je lepo biti član Društva upokojencev?

Spoštovane krajanke in krajani KS Bratov Smuk!

Kot podpredsednik Društva upokojencev Kranj bi vas rad seznanil z nekaterimi aktivnostmi, s katerimi se lahko ukvarjamo člani Društva, ki šteje blizu 2000 članov. To je v bistvu majhno število članov ob dejstvu, da je v Kranju prek 15.000 upokojencev, v kranjskem in ostalih okoliških društvih pa je včlanjenih oziroma aktivnih samo dobra tretjina.

Kaj pa počnejo ostali? So se vdali v usodo, da preostanek življenja preživijo med štirimi stenami, ob poležavanju na kavču, gledanju televizije in morda prebiranju kake knjige. Upokojenci moramo v prvi vrsti poskrbeti za svoje zdravje in telesno ter duševno kondicijo, kar pa nam neaktivno bivanje med štirimi stenami ne omogoča. Še zlasti so problematični turobni zimski dnevi in meseci (letošnja mila zima je glede tega mala izjema), ko je svetli del dneva kratek in nam morda slabo vreme onemogoča kratke sprehode v naravi.

Vsakodnevna telesna aktivnost, skupna vadba in izleti, druženje s prijatelji ali sovrstniki vam lahko bogato izpolnijo in polepšajo dolge, turobne zimske dni, krepi duha in telo. Vse to pa vam lahko omogoči članstvo v Društvu upokojencev Kranj.

V okviru društva namreč deluje več kot deset različnih sekcij, od planinske, pohodniške in kolesarske pa do balinarske, kegljaške, teniške, namiznoteniške in prstometne. Tu so še plavalna, sekcija za dvoransko vadbo in fitnes, sekcija za zimske športe, pa tudi turistični in kopalni izleti z letovanji ne manjkajo. Člani in članice društva se ukvarjajo tudi s socialno dejavnostjo, vključeni so v projekt ZDUS-a “Starejši za boljšo kakovost življenja doma”. Prostovoljke obiskujejo starejše upokojence, jim pomagajo in organizirajo pomoč prek službe “Pomoč na domu”, ki deluje v Domu upokojencev v Kranju. Ta projekt je edini, kjer prostovoljci sami poiščejo starejše osebe in ne obratno. Zato jim le odprite vrata, kadar pozvonijo, in jim zaupajte svoje težave. Le tako vam bodo lahko pomagali, svetovali in pripomogli k lepšemu preživljanju dneva v vašem domačem okolju.

V društvu pa za tiste, ki se radi ukvarjajo s kulturo in prostoročnimi aktivnostmi ne manjka tudi teh aktivnosti. Pod okriljem komisije za kulturo delujejo literarna in likovna sekcija, sekcija za ročna dela in Mešani pevski zbor Petra Liparja, ki ga vodi priznana kranjska glasbena pedagoginja Nada Kranjčan, ki je letos praznovala častitljivih 80 let. Zbor je lani imel 27 nastopov v Kranju in širši okolici, gostoval je v Izoli in Ljutomeru, ter se predstavil tudi rojakom na avstrijskem Koroškem in Italiji. Pevci imajo vaje vsak ponedeljek in četrtek od 18. do 20. ure v Osnovni šoli Dr. Franceta Prešerna na Zlatem polju. Vse morebitne ljubitelje zborovske glasbe vabimo k sodelovanju, saj dobrih glasov ni nikoli preveč.

Za razgibavanje sivih celic pa v društvu skrbi tudi Univerza za tretje življenjsko obdobje, v okviru katere se člani lahko učijo tujih jezikov, umetnostne zgodovine ali pa se preizkusijo v likovnem ustvarjanju. Glede na vse naštete društvene aktivnosti članom društva res ne more biti dolgčas in lahko upravičeno “tarnajo”, da nimajo prostega časa. Poleg vsega tega je članom društva omogočena tudi cenejša nabava kurilnega olja, popust pri vožnji z vlakom in nenazadnje 10-odstotni popust v Piceriji Tonač v Čirčah.

Pa naj še kdo reče, da ni lepo biti član Društva upokojencev Kranj.

Bojan Kadunc

Podpredsednik Sveta KS Bratov Smuk

Mešani pevski zbor Petra Liparja ob praznovanju 5-letnice delovanja zbora (leto 2018). Avtor fotografije: Milan Korbar

Prireditev Športnik leta 2018 (februar 2019). Avtor fotografije: Gregorič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja