Jesenske aktivnosti Skupine za prenovo in oživitev soseske Planina

Skupina za prenovo in oživitev soseske Planina, ki je v kranjski soseski Planina v začetku leta začela z aktivnostmi skupnostne prenove, se je z jesenjo pod imenom Pisarna prenove soseske Planina vzpostavila kot pisarna lokalne prenove po zgledu primerljivih mednarodnih sosesk. V domačem okolju pa so Mestna občina Kranj, krajevne skupnosti, nevladne organizacije in društva pod koordinatorstvom Pisarne vzpostavili načine promocije praks skupnostnega urejanja javnega prostora ter aktivnosti ob celoviti prenovi ene največjih stanovanjskih naselij v Sloveniji, ki so v svoji obliki delovanja pionirski.

Pisarna prenove soseske Planina z jesenjo nadaljuje z delavnicami za prebivalce – ob četrtkih ob 17. uri v bivši trgovski šoli na Hujah, v okviru Meseca prostora organizira nacionalni posvet na temo lokalnih pisarn celovitih urbanih prenov – 18. in 19. oktobra ter oblikuje nove aktivnosti, namenjene določenih skupinam – z MiksoPlanom, urbanim festivalom mladih, ki se zgodi 8. oktobra pred OŠ Matije Čopa, nagovarja mladostnike na Planini.
“Oblikujmo Planino skupaj!”

oblikujmo-planino-skupaj
22. septembra so se začele delavnice s prebivalci, ki sami predlagajo spremembe in jih s pomočjo strokovnjakov za določena področja tudi izvedejo. Prve realizirane projekte smo lahko na Planini opazovali konec letošnjega maja, ko so stanovalci, združeni v šest skupin in šest tem, podali konkretne predloge in smernice za prenovo sistemov prometa, urbanih vrtov,  parkov in zelenic, otroških igrišč, objektov in urbane opreme, športno-rekreacijskih površin ter varnosti.

Tudi jesenski sklop delavnic bo razdeljen na več tem, ki jih bodo predlagali stanovalci. Ti bodo tudi glavni akterji pri konkretizaciji samih projektov skupnostnega urejanja javnega prostora, skupnostnih medgeneracijskih aktivnosti, vnašanju socialnih vsebin in druženju. Delavnice, ki bodo potekale ob četrtkih ob 17. uri v prostorih bivše trgovske šole na Hujah (Župančičeva 22), bosta vodila Mateja Debeljak, univ. dipl. socialna delavka in Aleš Peternel, arhitekt in član društva arhitektov KRARH.

 

MiksoPlan – Urbani festival mladih

miksoplan

kdaj: v soboto, 8. oktobra, od 11. do 16.30 ure
(v primeru slabega vremena se prireditev prestavi na soboto, 15. oktobra)

kje: ploščad pred osnovno šolo Matije Čopa, soseska Planina II, Kranj

MiksoPlan je urbani festival mladih, ki v kranjski soseski Planina meša glasbo, ples, druženje in zabavo. V soboto, 8. oktobra, se bodo na planinskem betonu izmenjevale veščine breakdance-a, rolkanja, gratifitiranja in številnih drugih urbanih aktivnosti.

Velik poudarek festivala bo na delavnicah. Skejtanje, BMX, pump track, hip-hop, breakdance, body tehnika, grafitiranje, sitotisk, slackline in prstomet so urbane aktivnosti, ki se jih bodo lahko udeležili prav vsi. S svojimi umetniškimi deli se bodo predstavili planinski umetniki, poskrbljeno bo za sladkanje s palačinkami, dogajanja pa bodo z nastopi v živo popestrili lokalni bendi Armaroth, Didge in drugi. Prireditev bo povezoval Toni Cahunek.

Urbana prenova: Dobre prakse v Sloveniji in v Evropi

urbana-prenova

Dogodek v okviru Meseca prostora v Kranju – Krojeni prostori Kranja, 18. in 19. oktober

Mreža za prostor, Mestna občina Kranj, Pisarna prenove soseske Planina in prostoRož organizirajo nacionalni posvet na temo dobrih praks urbanih prenov. Kranj bo gostil dr. Yvonne Franz, postdoktorsko raziskovalko na Univerzi na Dunaju in Floriana Branda, arhitekta in vodjo pisarne urbanih prenov treh dunajskih okrajev. Na dogodku se bo z ogledom, razstavo in predstavitvijo ilustriralo prakse, ki jih v prenovo urbanih sosesk v Sloveniji vnaša primer soseske Planina, ki velja za eno največjih stanovanjskih sosesk v Sloveniji.

Večina mestnih občin v Sloveniji se trenutno ukvarja s prenovo urbanih območij. Veča se tudi število nevladnih organizacij in lokalnih pobud, ki so aktivne na področju prostora. Pri tem se odločevalci, predstavniki nevladnih organizacij in nenazadnje občani soočajo s pomembnimi vprašanji. Kako združiti želje in pobude lokalnih prebivalcev z vizijo razvoja mesta in jo s tem obogatiti in podkrepiti? Kako manjši posegi in pobude gradijo dolgoročno vizijo mesta? Kako lahko nevladne organizacije podprejo regeneracijo mesta? Kako povezati prebivalce in odločevalce pri prenovi mestnega predela?

Dvodnevni posvet bo potekal na Planini, v prostorih bivše trgovske šole na Hujah in v Layerjevi hiši 18. in 19. oktobra.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja