Tomo Novak – prvi smučar med balinarji

Tomo je bil lansko leto na občnem zboru izvoljen kot novi predsednik Balinarskega kluba bratov Smuk. V naši krajevni skupnosti živi z družino že 30 let. V službi je na Gorenjski banki v sektorju informatike, prej pa je 10 let hodil v službo čez mejo v Celovec. Vedno je z veseljem pripravljen priskočiti na pomoč, vedno športno razpoložen in vedno s sončnimi očali na nosu.

Vodenje balinarskega kluba si prevzel lansko leto. Kakšna je tvoja vizija kluba?Moja vizija je, da klub prosperira na višji nivo v tekmovalnih sezonah z doseganjem boljših rezultatov in uvrstitvijo na ali tik pod vrh lestvice. Imamo 2 ekipi, upokojensko in ligaško. Veliko podmladka trenutno žal ni, kar je deloma povezano z omejenostjo sredstev za nagrajevanje igralcev za njihovo delo in rezultate. Klub namreč nima nobenih drugih dohodkov, razen letno članarino in izkupiček od poslovanja gostinskega lokala. Zelo smo omejeni na skromno delo in si trenutno ne moremo privoščiti močnejših in dražjih igralcev.

V zadnjih letih ste v balinarskem klubu veliko energije posvetili urejanju in obnovi objekta kluba. Kakšni so načrti v prihodnje?
V mojem mandatu si bomo prizadevali, da povečamo vrtno ploščad, zato da bi bil ob lepem vremenu prostor za več ljudi. S tem pa bi dobili tudi prostor za manjšo lopo za hrambo odpadne embalaže, ki se nabira z obratovanjem lokala.

Moj največji cilj pa je izgradnja dveh dodatnih igrišč, stez, na drugi strani kluba, da bi imeli potem 4-stezno igrišče, kar bi nas uvrstilo v republiški tekmovalni rang za organizacijo tekem. Dobro bi bilo tudi, če bi se lahko igrišče pokrilo. S tem bi se izognili sporom s krajani zaradi morebitnega hrupa in omogočili igranje in treniranje v vsakem vremenu. Nekatere ukrepe smo že uvedli, da bi bile naše aktivnosti čim manj moteče za bližnje stanovalce. Igramo le do devete ure zvečer, takrat ugasnemo tudi reflektorje in zapremo vrtna vrata, da se hrup na vrtu ne širi do sosednjih stanovalcev.

Pogosto te ujamemo v športni opravi. Je šport velik del tvojega vsakdana?
Poleg rekreativnega balinanja, je moja športna pot usmerjena precej v pohodništvo, namreč z ženo tedensko obiskujeva okoliške hribe, poleti tudi veliko kolesariva. V zimskem času pa je zame glavni šport smučanje, in sicer sem vsako dopoldne (kadar imam službo popoldan) gost na smučišču na Krvavcu, če je le lepo vreme. Imam namreč letno karto, za smučanje med tednom v dopoldanskem času.

Se ti zdi, da je balinanje popularen šport?
Je, vendar v ožjih krogihm med starejšim delom prebivalstva, dočim je mlajših tekmovalcev, pod 50 let manj in tekmujejo v državni ligi. Tudi v našem klubu bi bila dobrodošla mlada moč v tekmovalni ekipi. Naš klub sicer redno organizira tekmovanja. Poleg ligaških tekem, ki jih imamo od maja do oktobra, organiziramo vsako leto še dva turnirja. Enega v okviru krajevnega praznika Smukfesta, drugega – svojega pa tradicionalno poleti, konec avgusta, ko pogostimo tudi naše igralce.  V lanskem letu smo imeli v našem klubu 105 članov. Letna članarina je simbolična 10 evrov, vsak novi član, ki se želi pridružiti klubu pa plača še pristopnino, torej  skupaj 20 evrov. Klub svojim članom pripravi vsakoletni piknik, pogostitev po balinarskem turnirju in druge akcije, od žara, kuhanja golaža.

Balinarski klub že vrsto let aktivno sodeluje s krajevno skupnostjo pri različnih aktivnostih, od čistilne akcije do krajevnega praznika.
Korektno sodelovanje s krajevno skupnostjo je eden naših pomembnejših ciljev. Naši fantje so prostovoljci in radi opravljajo različna dela, ki nam jih krajevna skupnost ponudi. Vodstvo kluba se vedno tudi z veseljem odzove na priložnosti sodelovanja. Pričakujem, da bo tudi v prihodnje to sodelovanje namazano teklo kot švicarska ura.

Bi lahko rekli, da je vaš klub dnevna soba naše soseske?
Ja, tukaj se zadržujejo krajani, ljudje vseh nacionalnosti. Včasih pride do kakšne vroče debate, vendar se trudimo omiliti takšne situacije. So pa vsi dobrovoljni, se zabavajo. Sem pridejo na druženje in klepet. Klub za svoje člane organizira različne dogodke, da spodbujamo aktivno preživljanje prostega časa. Člani pridejo sem, da se družijo, da balinajo. Za klubom imajo tudi igrišče za prstomet. Tako, da lahko rečem, da je tukaj vedno živahno. Če bi imeli še kakšne koše, bi morda sem zahajala tudi mladina, čeprav so trenutno bolj popularna kolesa in rolke, s katerimi pridejo na asfaltno igrišče za klubom. V poletnem času je aktualna tudi odbojka na mivki.

Pri vašem klubu lahko krajani tudi dobijo ključ za igrišče odbojke na mivki.
Res je, mi hranimo ključ od ograje in mrežo. Fantje iz kluba beachvolley pridejo ponavadi meseca maja in igrišče uredijo, prekopljejo mivko. Mi pa jim posodimo lopate in grablje.

Zapisala: Manja Zorko
Fotografije: arhiv Toma Novaka in arhiv KS